Deze zomer verscheen de 100e Donald Duck Pocket sinds ik drie jaar geleden pocketredacteur werd. Het is mooi om door het overzicht hierboven (klik voor het totaalplaatje) de ontwikkeling te zien die ik daarbij zelf heb doorgemaakt. Gaandeweg durfde ik steeds meer in te grijpen om de pockets naar mijn inzicht te verbeteren: ik bedacht vaker titels, koos andere omslagillustraties, startte nieuwe reeksen op als Premium, History, de Adventspocket.
Grappig is ook dat namen die me begin 2015 nog niets zeiden nu mijn ogen doen flonkeren als ik ze tegenkom in de inhoudsopgave van een toekomstige pocket. Voor honderd pockets las ik meer dan duizend stripverhalen – en legde ondertussen onbewust een lijst aan van favoriete verhalen, auteurs en figuren.
Tijd om daarbij stil te staan is er helaas nauwelijks: vrijwel elke week verschijnt er een nieuwe pocket – inmiddels werk ik alweer aan mijn 121e pocket. Daarom hierbij een top-tien van memorabele verhalen in willekeurige volgorde… door het oog van een pocketredacteur die ook schrijver is.
1. SuperDonald: Fragmenten van een herfst
Scenario: Bruno Enna
Tekeningen: Claudio Sciarrone
Verschenen in: Premium 11
Wie een Premium-pocket openslaat, ziet meteen het verschil met de andere pockets: deze boeken bevatten volwassen, gelaagde stripverhalen vol spektakel, dat van de pagina afspat in prachtig gekleurde platen en in een lay-out die doet denken aan Amerikaanse comics. En ook de toon is een stuk serieuzer – al blijft er tussen al het drama nog genoeg ruimte voor grapjes.
Hoofdrolspeler in de oneven Premium-delen is SuperDonald, het superheldenalterego van Donald Duck. Bijgestaan door de kunstmatige intelligentie Eén en de androïde Lyla gaat hij de strijd aan met buitenaardse wezens en andere grote bedreigingen van Duckstad – wat in deze strips een strijd op leven en dood is.
Een favoriet aanwijzen valt niet mee: deze stripreeks bestaat bijna alleen maar uit verhalen van hoge kwaliteit. Maar Fragmenten van een herfst is een mooi voorbeeld van hoe goede science fiction ook aan filosofische thema’s raakt. Hierin krijgt androïde Lyla te maken met een defect in haar systeem dat haar mogelijk gevaarlijk maakt voor anderen: ze begint plotseling te dromen…
2. Reporter Goofy: Tien kleine kaaimannen
Scenario: Teresa Radice
Tekeningen: Stefano Turconi
Verschenen in: Zomer Mega Pocket 2018
Stripmakersechtpaar Radice en Turconi plaatst Goofy als journalist in het Amerika van de jaren ’20. In Reporter Goofy komt hij op humoristische wijze in aanraking met de iconen van het decennium, van Charlie Chaplin tot Charles Lindbergh. Terugkerend grapje in de kantlijn: Goofy wordt bij zijn avonturen telkens vergezeld door Minnie – zijn eerste ontmoeting met haar verloofde Mickey wil maar niet van de grond komen.
Tien kleine kaaimannen is een liefdevolle hommage aan de bekende thriller van Agatha Christie, waarin tien mensen door een onbekende worden uitgenodigd op een afgelegen eiland… en ze vervolgens een voor een verdwijnen. Deze stripversie weet knap het midden weten te vinden tussen de horror die onder je huid kruipt en de feelgood kindvriendelijkheid die we van Disney-verhalen gewend zijn.
3. Diederik Duck: De onvoorspelbare service
Scenario en tekeningen: Enrico Faccini
Verschenen in: Pocket 273
Diederik wordt door de rest van de familie Duck vaak weggezet als onnozel en onhandig, maar eigenlijk is hij het familielid met de meeste fantasie. Goed, voor veel mensen zijn zijn gedachtensprongen nauwelijks te volgen – maar Diederik leeft dan ook in zijn eigen wereldje.
In zijn bijna tekstloze strips trekt Enrico Faccini ons dat wereldje in, waar we niet zelden de meest absurde situaties voorgeschoteld krijgen. Zoals in deze hilarische strip, waarin Diederik het aan de stok krijgt met een tennisballenmachine… zestien pagina’s lang.
4. Mickey’s Mysteries: Victoria
Scenario: Augusto Macchetto
Tekeningen: Stefano Turconi & Roberta Zanotta
Verschenen in: Premium 4
Zoals SuperDonald in de Premium-pockets de volwassen versie is van Donald Duck als superheld, zo is Mickey’s Mysteries de volwassen versie van Mickey Mouse als detective. In deze strips betreedt Mickey het terrein van de film noir: hij komt terecht in het duistere Anderville, waar geweld niet wordt geschuwd en hij niet weet wie hij kan vertrouwen. Hier zijn geen zwart-wit-schurken zoals in Duckstad: iedereen heeft zijn eigen agenda, zijn eigen belangen.
En ook Mickey zelf verliest in Anderville de eendimensionaliteit die lezers hem vaak verwijten. In het fraai filmisch vertelde Victoria probeert hij zijn eenzaamheid een plek te geven – en stuit ondertussen op een intrigerende criminele organisatie, die met meerdere persoonlijke drama’s verbonden blijkt te zijn.
5. SuperDonald: Het ondergrondse fortuin
Scenario: Francesco Artibani
Tekeningen: Giorgio Cavazzano
Verschenen in: Themapocket 31
Schrijver Francesco Artibani kun je om een klusje sturen. De redactie van Topolino (het Italiaanse Disney-weekblad) klopt geregeld bij hem aan met speciale verzoekjes, wat bijvoorbeeld bijzondere bewerkingen van Moby Dick en Metropolis heeft opgeleverd.
In dit geval werd Artibani gevraagd om de oude SuperDonald-reeks te reanimeren – de klassieke, kindvriendelijke versie waar later de Premium-variant uit is ontstaan. Met Het ondergrondse fortuin levert hij een knap ineengevlochten scenario af vol spanning en humor, waarin hij bovendien alle figuren iets te doen geeft dat volledig bij ze past. Een vermakelijk verhaal met fijn tekenwerk van Giorgio Cavazzano, die met diens stijl al decennia hét voorbeeld is voor de Italiaanse Disney-tekenaars.
6. Star Trick: De planeet van verlangen
Scenario: Bruno Enna
Tekeningen: Marco Mazzarello
Verschenen in: Galaxy 1
Regelmatig bevatten de Donald Duck Pockets stripverhalen die gebaseerd zijn op bekende boeken, films of tv-series: de ene keer een eerbetoon, de andere keer een parodie. Voor de schrijver van dienst is de grote uitdaging dan om trouw te blijven aan de karakters van de Disney-figuren, maar tegelijkertijd ook een passende hommage neer te zetten die voor de kenner ‘klopt’ met het origineel.
Bij de Star Trick-reeks is dat Bruno Enna zeker gelukt: met De planeet van verlangen heeft hij zelfs een verhaal geschreven dat het gevoel van de oude Star Trek-serie perfect vangt. Op een verre planeet krijgt de bemanning van de Enterplay te maken met een vleesetend monster dat hun onuitgesproken verlangens visualiseert om ze zo in de val te lokken. Een spannend gegeven dat de lezer meteen kennis laat maken met alle personages – en elk van hen een persoonlijk doel geeft voor de latere verhalen.
7. Darkwing Duck: Speel met mij
Scenario: Ian Brill
Tekeningen: Sabrina Alberghetti
Verschenen in: Premium 6
Laten we lekker link gaan doen! 90’s-nostalgie voor generatiegenoten: Darkwing Duck, de egocentrische eend met zijn absurde avonturen vol verwijzingen… en aanstellerige alliteraties. Twintig jaar na de tekenfilmserie bliezen fans Ian Brill en James Silvani de superheld nieuw leven in: zij gaven Darkwing Duck een eigen comic-reeks.
Tekenend voor de humor is hoe hun eerste verhaal meteen Darkwings jarenlange afwezigheid verklaart: hij had al die tijd een saaie kantoorbaan. Maar al gauw trekt Darkwing zijn cape weer uit de mottenballen – bijvoorbeeld om het op te nemen tegen Darkwings uit andere universa. De tekeningen van James Silvani zijn bovendien ware zoekplaatjes: ze zitten bomvol referenties naar andere Disney-films, -series en -figuren.
Een speciale vermelding verdient het korte verhaal Speel met mij, waarin de rode loper wordt uitgelegd voor Snaterbek, Darkwings equivalent van Batmans Joker. Tussen alle absurditeiten weet Ian Brill zijn personage knap uit te diepen: van een gevaarlijke gek ontwikkelt Snaterbek zich hier tot een gefrustreerde nostalgicus… die uiteindelijk zelfs bereid blijkt tot een offer voor de liefde.
8. Fantomius: De buit van de Barkservilles
Scenario en tekeningen: Marco Gervasio
Verschenen in: Pocket 257
In een Italiaans stripverhaal uit 1969 vindt Donald Duck in Villa Rosa het dagboek, het pak en de wapens van meesterinbreker Fantomius. Ze doen hem besluiten vanaf dat moment zelf voor een dubbelleven als superheld te kiezen: hij wordt SuperDonald.
Veertig jaar later situeert ook Marco Gervasio zijn stripreeks aan het begin van de twintigste eeuw: hij wil invulling geven aan het leven van die onbekende Fantomius. Dat blijkt een gentleman-dief: op listige wijze pleegt Fantomius telkens weer de knapste inbraken en is zijn eeuwige tegenstander commissaris Pinko te slim af. Tussendoor brengt de auteur een hommage aan de fenomenen van die tijd en geeft daar zijn eigen draai aan: King Kong, de vloek van de farao, Sherlock Holmes.
Die laatste speelt de voornaamste gastrol in De buit van de Barkservilles, een bewerking van het bekende boek. Ook hier levert dat meer op dan een som der delen: de intrigerende klassieker wordt vervlochten met Gervasio’s eigen figuren tot een nieuw spannend verhaal dat op meerdere niveaus werkt. Met een knipoogje in de titel als kers op de taart.
9. Mickey Mouse: Het theater van Marionet
Verhaal: Casty & Enrico Faccini
Scenario: Casty
Tekeningen: Enrico Faccini
Verschenen in: Pocket 260
Vijftien jaar geleden vonden veel Italiaanse striplezers Mickey Mouse maar een saai, betweterig figuur. Maar toen vond Casty hem opnieuw uit. De schrijver en tekenaar (echte naam Andrea Castellan) doorspekte zijn Mickey-verhalen met de tot de verbeelding sprekende fantasie en het avontuur van weleer. Hiervoor greep hij terug op de rijke historie van de muis: strips van klassieke auteurs als Scarpa en Gottfredson.
Fans kennen Casty dan ook als de auteur die langvergeten figuren weer ten tonele voerde – maar tegelijkertijd voegt hij ook nieuwe figuren en hedendaagse uitvindingen toe aan de wereld van Mickey. Het knappe is dat hij beide op een volkomen natuurlijke manier in zijn strips weet te stoppen – zonder de ouderwetse charme te verliezen.
Casty’s wereldjes kennen vaak zo hun eigen regels: in De stille stad mag geen geluid gemaakt worden, in epos Het IJsrijk zet hij een prachtig symbolische versie van de Sovjet-Unie neer. Het theater van Marionet schreef hij samen met tekenaar Faccini: een bloedstollend sprookje dat leest als een Hitchcock-film.
10. SuperDonald: Camera, actie!
Scenario: Tito Faraci
Tekeningen: Silvia Ziche
Verschenen in: Premium 7
Tito Faraci is niet alleen de bedenker van Mickey’s Mysteries of de schrijver van de interessantere Mickey-detectiveverhalen, hij is óók de koning van de satire in de pockets. Niet zelden werkt hij daarvoor samen met tekenaar Silvia Ziche, die met haar eigenzinnige tekenstijl zijn droge humor altijd weet te onderstrepen en de Disney-figuren meer komische overdrijving meegeeft dan wie ook.
Een hoogtepunt in hun gezamenlijke oeuvre is dit SuperDonald-verhaal uit de zevende Premium-pocket, een humoristisch uitstapje tussen alle strijd die daarin op leven en dood wordt gevoerd. In dit verhaal brengt SuperDonald namelijk een bezoekje aan de exotische filmset van een soapserie – waar de dagelijkse strijd van regisseur en producent er vooral uit bestaat nog íets van de slechte acteerprestaties van hun cast te maken. En dan worden de opnames ook nog eens verstoord door guerillero’s én aliens…